dimarts, 16 de setembre de 2014

1885-1887: EL CASTELL DE SITGES

A Sitges, com a tantes altres viles de Catalunya, també vam tenir el nostre castell. Un castell que va tenir un petit embrió en forma de torre de defensa i que un cop enderrocada i en el seu lloc s´hi va bastir el nostre castell. Un castell que va tenir una vida prou atzarosa com per exemple el 1649, quan les tropes borbòniques capitanejades per Juan de Garay quasi aconseguiren d´ensorrar-lo tot i que si ho van aconseguir amb la seva torre central. Un castell, que el 1854 es convertí en Hospital improvisat per atendre els afectats pel còlera. Un castell, que també fou escola per nenes i fins i tot presó. Finalment fou enderrocat i el 25 d´agost de 1889, en el seu lloc, s´hi va inaugurar l´actual edifici de l´ajuntament.
Avui recordem l´enyorat castell sitgetà amb unes imatges, mai prou vistes, de 1885-1887 aprox. amb diversos punts de vista de tant entranyable edificació. 

Joaquím de Miró i Gaietà Benaprès davant el castell cap el 1885 aprox.


la façana del castell des del carrer Major cap a 1887 aprox.


interior del castell, 1885 aprox.

finestra del castell, actualment al Cau Ferrat, 1887 aprox.

finestra i escut del castell cap a 1887 aprox., actualment al Cau Ferrat

dibuix de Josep Vidal i Vidal del castell sitgetà

 

2 comentaris:

  1. Amic Sebas, amb tota la cautela, no podria ser que el text del peu de la segona foto de l'antic castell no fos del tot precís? Em fa l'efecte que no és una vista des del carrer Major sinó més aviat des de la Rectoria. La font, la direcció del sol i la diferència amb la façana de la foto anterior m'ho fa pensar

    ResponElimina
    Respostes
    1. potser que si, però ara ben mirat fins i tot et diria que el balcó que s´insinua a la dreta no sigui el de can puig de galup on hi ha avu hi ha el Dr. Robert ?

      Elimina